VARJOTEATTERI

Petri Lappalainen on erikoistunut modernin varjoteatteriin, jota hän opettaa ja jonka parissa tekee taidetta. Varjoteatterissa yhdistyy hänen kaksi rakasta alaansa, kuvataide ja kehollinen ilmaisu. Varjoteatteriin kuuluva käsityöläisyys kiehtoo myös häntä.

Lappalainen on aloittanut perusteista tutkimalla varjoteatterin tarpeisiin sopivia valaisu- ja esitystekniioita. Hän on hakenut lisäoppia ulkomailta Italiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Hän oli perustamassa Suomen varjoteatteriyhdistystä, minkä tarkoituksena on levittää tietoa ja oppia Suomessa.

Viimeisimpänä hän on ollut mukana sanfranciscolaisen ShadowLight-teatterin scifi-näytelmässä Sojourner ZY. Muita esityksiä ovat mm. Shadow Swing Show, slapstickiä ja swingiä varjoilla, sekä Circus Ultima Thule - pelkästään varjoilla kerrottu, pitkä näytelmä, joka myös esiintyi Moskovan varjoteatterifestivaaleilla. Tätä ennen valmistui varjoteatterikonsertti Marraskuun valo Helsingin Musiikkitalolle.

- Oletko kiinnostunut oppimaan varjoteatteri? - Klikkaa lukeaksesi lisää!

- Kiinnostaako varjoteatterin historia? - Lue lisää artikkeleistani!

- Lisää yhteyksiä maailmalle? - Tarkista linkit!

Työkansio Instagramissa

Varjoteatteriesityksiä

Shadow Swing Show -traileri, 2021. Sanaton varjoteatteriesitys swing-musiikilla. / Shadow Swing Show trailer, 2021. Non-spoken shadow play with swing music.

Marraskuun valo -konserttikooste, Musiikkitalo, Helsinki 13.5.2017. Konsertin sävelsi Miia Palomäki ja johon Lappalainen oli luomassa varjoteatterivisualisointeja. / Marraskuun valo concert. Music composed by Miia Palomäki, shadow visualisations by Lappalainen and company.

Iso Kiltti Jätti -demoesitys yhdessä Cristina Ţanen  kanssa. Esitys tehtiin Teatro Gioco Vitan varjoteatterikurssilla Italiassa keväällä 2016. / A demo play based on a story of Big Friendly Giant. Performed by Cristina Ţane and Petri Lappalainen. The performance was made in shadow theatre workshop of Teatro Gioco Vita in spring 2016, Italy. Recorded in rehearsal. 

Varjoteatterikurssia varten nopeasti improvisoitu mainosfilmi, jossa kaksi liikkuvaa valoa ja tanssija. / Advertisement film for a shadow theater workshop. Improvisation with dancer and two mobile lights. Musiikki / Music: Jean Nine 

Circus Ultima Thule, 2018. Sanaton, varjoteatterilla kerrottu näytelmä / Circus Ultima Thule, 2018. Non-spoken shadow play.

Marraskuun valo -konsertista kappale Onneli. Esitys 13.5.2017 Musiikkitalolla Helsingissä. Nykykansanmusiikkia neljälle haitarille varjoteatterivisualisoinneilla. / Onneli of Marraskuun valo concert. Contemporary folk music, four accordion and shadow theatre visualisations.

Akrobaatti-varjoteatteriesitys. Tämä demo tehtiin yhdessä Tytti Marttilan kanssa Teatro Gioco Vitan kurssilla Piacenzassa keväällä 2016. / Practicing shadowplay demo at Teatro Gioco Vitas international shadow workshop in Piacenza 2016. 

Varjoteatterikalusto

Yhdessä teknikko Tomas Gustafssonin kanssa Lappalainen on kehittänyt juuri varjoteatteriin sopivaa kalustoa. 

Suomen varjoteatteriyhdistys ry

Suomen varjoteatteriyhdistyksen tarkoituksena on lisätä varjoteatterin tuntemusta Suomessa järjestämällä opetusta ja esityksiä. Yhdistys on perustettu 2016 ja Lappalainen on yksi sen perustajajäsenistä. Yhdistyksellä on omat nettisivut ja se löytyy myös Facebookista ja Instagramista. Lisätietoja yhdistyksen sivuilla tai ota yhteyttä.